logo ACOL Kaartenbridge titel ACOL Bridgehouse

Wat betekent het weergegeven percentage bij de controle?


Op het eerste zicht lijken de weergegeven percentages onlogisch en geven nog al eens aanleiding tot twijfel over de juistheid ervan.

Misschien kan "een blik achter de schermen" naar het systeem van de puntentelling bij bridge wat meer duidelijkheid brengen.

Het basisprincipe van de puntentelling bij een parentoernooi is dat de resultaten die behaald worden t.o.v. de tegenspelers omgerekend worden naar "matchpunten" (top = aantal paren - 2) waarmee dan een vergelijking gemaakt wordt tussen de resultaten van de paren die in eenzelfde richting eenzelfde spel gespeeld hebben. Zo worden alle NZ-paren die een bepaald spel (= gift) gespeeld hebben, vergeleken met elkaar. Ook de OW-paren die dat zelfde spel gespeeld hebben worden met elkaar vergeleken. In principe maakt het daarbij niets uit hoeveel punten daarbij betrokken zijn. Moesten, bv. in een toernooi met 16 paren, alle NZ-spelers een contract gespeeld hebben van 1, dan stonden alle scores op 70 punten en zou de verdeling net hetzelfde gebleven zijn (allemaal 7 matchpunten).
In procenten ziet de Bridgemate OP DIT OGENBLIK 50% voor NZ.
Een duidelijk voorbeeld van dit systeem kwam toevallig voor in ons parentoernooi van woensdag.


8 NZ-paren hebben allemaal eenzelfde score gemaakt. Ook al heeft geen enkel NZ-paar een spel gewonnen, krijgen ze toch allemaal evenveel punten want er is geen enkel NZ-paar dat het beter of slechter gedaan heeft dan een ander en datzelfde geldt ook voor de OW-paren. Door deze manier van tellen wordt de factor geluk bij het krijgen van kaarten min of meer uitgeschakeld.
Om dit te bereiken worden alle behaalde scores omgezet naar matchpunten. Het maximum te winnen punten (topscore) per spel wordt steeds verdeeld tussen de twee paren die een spel gespeeld hebben. De top-waarde (= max. te behalen matchpunten) per spel is steeds gelijk aan het aantal paren dat een spel gespeeld heeft min 2.
De som van NZ + OW bij één spel is PRAKTISCH ALTIJD GELIJK AAN DE TOP!
(Behalve in geval van een "Splitscore" toegekend door een scheidsrechter. Dit komt wel zeer zelden voor.)

Met twee paren is er nog geen topscore want er is nog geen vergelijkingspunt.
Met vier paren is de top = 4-2 = 2 punten.
Met zes paren is de top = 6-2 = 4 punten, enz.

 

Bekijken we even, stap voor stap, de details van bovenstaande tabel i.v.m. de aangegeven score in de Bridgemate.
De Bridgemates rekenen altijd vanuit NZ. Een score van OW wordt dus als '-' (min) aangegeven. De berekende procenten zijn ook voor NZ.

  1. De eerste ronde wint paar 14 van paar 13. De score voor OW = -650, '-' (= min) omdat OW gewonnen heeft. Er is echter nog geen ander paar waar mee vergeleken kan worden dus starten beide paren met 50%.
  2. In de tweede ronde met paar 8 en 9 is de score gelijk aan die van de eerste ronde. Nu kan er WEL vergeleken worden tussen NZ van de eerste ronde en NZ van de tweede ronde. Bridgemate ziet op dit ogenblik deze tussenstand:

    Een topscore is nu: 4(paren) - 2 = 2 punten. De top (2 = hoogste waarde) zou nu voor de hoogste score zijn. Beide OW-paren hebben een gelijk resultaat en de top moet dus verdeeld worden, ieder krijgt 1 punt. De beide NZ-paren hebben ook een gelijke score en krijgen ook ieder 1 punt.
    DE SOM VAN NZ + OW IS IN IEDERE RONDE GELIJK AAN DE TOP!
    In procenten ziet de Bridgemate OP DIT OGENBLIK 50% voor NZ.

     


    Zou in deze tweede ronde de uitslag omgekeerd zijn aan de eerste ronde, bv.: NZ maakt een contract van 4+1, dan krijgt NZ voor dit spel WEL een top en ziet Bridgemate OP DIT OGENBLIK voor NZ 2 punten tegen 0 punten in de eerste ronde = 100%!
    Zoals je ziet is ook hier de som van NZ + OW = de TOPscore 2 punten.

  3. In de derde ronde is er weer een gelijke uitslag. Nu hebben 6 paren gespeeld en is de topscore 6 - 2 = 4 punten.

    Door de gelijke score moeten er echter weer punten verdeeld worden. Drie maal
    0 - 4 kan niet want er zijn maar 4 + 2 + 0 = 6 punten te verdelen. Een eenvoudig rekensommetje toont ons dat er 6 punten verdeeld moeten worden door 3 OW-spelers dus krijgen ze alle drie 2 punten. De topscore = maximum 4 punten, dan moeten we ook nog de NZ-punten aanpassen zodat voor iedere ronde de som van NZ + OW weer gelijk wordt aan de topscore. Hierdoor heeft iedereen weer een gelijk aantal punten en Bridgemate ziet voor paar 2, in NZ, 2 punten op een maximum van 4 = 50%.

     

    Bij drie verschillende uitslagen zou de tabel er bv. zo uitzien:

    De topscore (4 punten) zou dan nu op dit ogenblik weer als 100% aangegeven worden door Bridgemate want op dit ogenblik heeft paar 2 met NZ de topscore gekregen.

    Bridgemate geeft dus steeds de momentopname van het spelerpaar dat nu op dit ogenblik als NZ speelt.


  4. In de vierde ronde is er weer een gelijke uitslag.

    Nu hebben 8 paren gespeeld en is de topscore 8 - 2 = 6 punten.
    Bij 4 rondes zou de puntenverdeling bij allemaal verschillende uitslagen
    6 + 4 + 2 + 0 = 12 punten zijn. Iedereen krijgt hier dan ook weer 12/4 = 3 punten.
    De Bridgemate ziet 3 van de 6 (top) wat weer gelijk is aan 50%.

     


  5. In de vijfde ronde wordt de top = 10 - 2 = 8 punten zodat de verdeling gelijk komt aan 8 + 6 + 4 + 2 + 0 = 20 punten.
    Iedereen gaat bij deze gelijke scores dan 20/5 = 4 punten krijgen.
    Voor Bridgemate weer 4 van de 8 = 50%.

    In onze tabel met allemaal gelijke scores blijft dit zo verder gaan tot alle paren dit spel gespeeld hebben.
    Voor 16 paar is dit 8 keer waardoor je in de laatste ronde op 14 als top uitkomt en iedereen 7 punten krijgt.

    Voor Bridgemate weer 7 van de 14 = 50%.

Als je de bijgevoegde tabelletjes goed bekijkt, kan je zien dat deze momentopname niet noodzakelijk gelijk moet zijn aan de einduitslag. Dit zal alleen gelijk blijven in het uitzonderlijke geval waar in iedere ronde precies dezelfde score gehaald is. In alle andere gevallen kan de procentuele waarde nog veranderen in functie van de uitslagen die nu nog niet gekend zijn.

 

Voor de volledige berekeningen in de verschillende varianten, klik hier.

 


terug naar begin vorige

 

 

© Ontwerp: AC